ANA SAYFA / PÜF NOKTALARI / MAYAYI NASIL KULLANMALIYIZ?
PÜF NOKTALARI
MAYAYI NASIL KULLANMALIYIZ?

 Maya konusunda bilinmesi gereken en önemli şey; yaşayan bir hücre olduğu ve görevini yapabilmesi için uygun bir ortamın yaratılması gerektiğidir. Maya, dallanarak gelişen ve sporlar üreterek yeni bitkilerin üremesini sağlayan çok küçük bir mantar çeşididir.

• Maya gelişirken, karbondioksit gazı çıkarır. Hamura karıştırıldığı zaman çıkardığı bu gaz glütenin ekmek çeperlerinin genişlemesine yol açar. Hamurun kabarması budur. Taze mayadaki bitkiler canlı ve etkin olduğundan kolay bozulabilir. Bu yüzden ancak 4 gün kapalı bir kavanozda, buzdolabında saklanabilir. Taze maya, dokunulduğunda serin ve macun kıvamındadır. Rengi gridir, kokusuzdur. Kullanırken kolayca kırılıp ufalanması gerekir. Kuru, ekşi, kokulu ya da üstünde koyu renk çizgiler olan mayaları kullanmayınız.

• Maya 40°C'nin üstündeki sıcaklıklarda ölür. Maya en iyi oda sıcaklığında, unun ve sıvı malzemenin sıcaklığı 25°C-30°C arasında olursa, ürer.